Datolyás csokoládészeletek
Ki ne vágya egy olyan háromrétegű, hihetetlen ízű édességre aminek az elkészítéséhez nem kell sütni, ráadásul még vegán, glutén- és olajmentes is.
Ha jellemezni kéne a végeredményt: egy kicsit datolyás, egy kicsit csokis, egy kicsit ropogós, egy kicsit puha...és nagyon finom!😍 A szeletek három külön rétegből tevődnek össze. Az alapja datolyás és diós, a közepe karamellás a teteje pedig csokoládés.
⚡Tippek az összetevőkhöz:
|
Lépésről, lépésre, fotókkal kiegészítve
A összetevők listáját és mennyiségét alsó szekciójában helyeztük el nyomtatható formában.
-
Készítsük el a datolyás dióréteget (a datolya mennyiségünk felét használjuk itt fel)
Az előre megpuhított datolyát és az ízesítetlen diót egy turmixgép vagy egy robotgép segítségével aprítsuk és keverjük addig, amíg már omlós tésztaállagot vesz fel a massza. A képen jól láthatjátok, hogy milyen a jó végeredmény. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral majd nyomkodjuk bele a tésztánkat jó erősen, hogy masszív réteget kapjunk. Ügyeljünk arra, hogy akkora tepsit válasszunk amit teljesen ki tudunk tölteni a masszával.
-
Készítsük el a karamellás közepét a szeleteknek
Jöjjön a datolyás karamell. Mielőtt elkezdjük ezt a folyamatot, mossuk el a gépet amiben az előző lépést elvégeztük, hogy ne maradjon dió a belsejében. Ha ezzel készen vagyunk mehet a megmaradt datolya, a mandulavaj és a tengeri só, és dolgozzuk össze őket addig, amíg sima, krémes keveréket nem kapunk. A kész töltelékünket szépen egyengessük el a tepsibe nyomkodott tésztánkon. Jusson mindenhova!😉
-
Készítsük el a csokoládés feltétet
Végül a csokoládé öntet! Olvasszuk fel a csokoládénkat majd az olvadt, folyékony csokival terítsük be a tepsink tetejét. 💡Hasznos tipp: az olvasztáskor adjunk a masszához egy kicsit abból a vajból amit használtunk, így el tudjuk kerülni azt, hogy a szeleteléskor repedezzen a csokoládé. Ezt követően mehet is a fagyasztóba a tepsi, hogy a csokoládé megdermedjen és elnyerje végső formáját. (Ha egy picit megsózzuk a csoki tetejét, tökéletesen ki fogja emelni a datolya ízét)
-
Vágjuk fel és essünk neki!
Amint a csokoládé megszilárdult, a finomságunk már fogyasztható is.
⚡Tippek a csokoládé repedésének elkerüléséhez:
|
Összetevők pontos mennyisége
Mennyiség: 1x / nagyjából 16 szelet
- 90 g darált dió vagy dió darabok
- 180 g csomagolt, kimagozott datolya (puhításhoz szükséges mennyiség)
- 120 g csomagolt, kimagozott datolya (második szekcióhoz)
- 60 g mandulavaj (vagy más növényi vaj)
- 1/4 teáskanál só
- 90 g csokoládé
- 2 teáskanál növényi vaj (opcionális a csoki repedése ellen)
Mennyiség: 2x / nagyjából 32 szelet
- 180 g darált dió vagy dió darabok
- 360 g csomagolt, kimagozott datolya (puhításhoz szükséges mennyiség)
- 240 g csomagolt, kimagozott datolya (második szekcióhoz)
- 120 g mandulavaj (vagy más növényi vaj)
- 1/2 teáskanál só
- 180 g csokoládé
- 4 teáskanál növényi vaj (opcionális a csoki repedése ellen)
Tápértékek
Egy szelet értékei | % napi érték |
Kalória | 148 |
Zsírok 8,5 g | 11% |
Szénhidrátok 19,3 g | 7% |
Cukor 16,6 g | - |
A-vitamin 25,6 µg | 3% |
Kalcium 18,2 mg | 1% |
Nátrium 37 mg | 2% |
Rostok 2,1 g | 8% |
Fehérje 1,7 g | 3% |
C-vitamin 0,1 g | - |
Vas 0,3 g | 2% |