Gyakori fáradtság? Íme 5 módszer ellene

Kinek ne lenne ismerős az érzés, mikor egy kiadós alvás után is úgy telik az egész napunk, hogy ásítozunk, alig-alig tudunk egyhuzamban koncentrálni a feladatunk elvégzésére, hiába kávézunk úgy érezzük csak még álmosabbak lettünk...

Gyakori tévhit, hogy a fáradságot alvással lehet ellensúlyozni. Ez bizonyos esetekben így is van, de a fáradékonyság a kimerültséggel szemben a helytelen rutinjainknak köszönhető legtöbb esetben. Ahhoz tehát, hogy kiűzzük az életünkből a fáradékonyságot és a "puhaságot" lehetséges, hogy ideje felfrissíteni a szokásainkat. A legjobb az egészben, hogy nem szükséges ehhez semmilyen "csodaszer", önerőből és akaratból bárki eszközölheti a problémát.

Fáradékonyság ellen - Vit Medical

Kiegyensúlyozott étrend fontossága

A szervezetünk és a szellemi állapotunk energiából tartja fenn a rendszert. Ennek köszönhetően vagyunk képesek megfelelően ellátni a napi feladatainkat. Energiához akkor jutunk, ha valamilyen táplálékot beviszünk a szervezetünkbe. Az egészséges és tiszta táplálkozásnak számos előnye van az életünkre és annak színvonalára. A tudatos gondoskodás arról, hogy elegendő mennyiségű és kellő minőségű táplálékot vigyünk be, hozzájárul az energiaszint folyamatos és egyensúlyozott fenntartásához. 

VIT Medical

Érdemes jegyzetet készíteni arról, hogy miket eszünk egy nap, reggeltől egészen lefekvésig. A legtöbb esetben hamar kiderül, hogy hiába eszünk eleget, hiába érezzük egy-egy étkezés után, hogy "teli vagyunk", a bevitt tápanyagok minősége haszontalan és akár még káros is. A jegyzetünk segít szelektálni, már ha igazán vágyunk a változásra.

Mozogni jó és kell is

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb dolog, ami felturbózza a napi energiaszintet és kicsattanó állapotba képes helyezni bennünket. A félreértés elkerülése végett az egészséges napi testmozgás alatt nem a magas szinten űzött versenysportokat értjük. Legtöbben nem engedhetjük meg magunknak a mindennapi 2-3 óra kontrollált edzést, ami nem is probléma. Amit mi mozgás alatt értünk az lehet egy félórás séta a parkban, egy kis játék a kutyussal a természetben, beszélgetős séta vagy egy esti kellemes kocogás, futás. Ezek mind olyan folyamatok, melyek ugyan nem kifejezetten megterhelők, a szervezetünk számára mégis kiemelkedő fontossággal bírnak. Ilyenkor dolgoznak az izmok, munkálkodnak az ízületek, több oxigént kap az agy, gyorsabban halad a vér az ereinkbe. Átvitt értelme akár azt is írhatjuk, "beindul a motor", el kezd üzemelni a gépezet. 

Vit Medical

Vitaminok rutinszerű használata

Sokféle vitamint viszünk be a szervezetünkbe táplálkozás útján, vagy a természetben való tartózkodás útján - D-vitamin-, viszont legtöbbjüket kevés ideig vagyunk képesek raktározni. A vízben oldódó vitaminokat, mint amilyen a B-vitamin-komplex család hamar fel tudjuk használni, pótlásuk így elengedhetetlenül fontos. A vitaminokon kívül az ásványi anyagok is nélkülözhetetlenek az ember számára. Az optimális vérnyomás beállításától, egészen az agyi és idegi folyamatainkon át, az immunrendszerünk védelméig a vitaminok és ásványi anyagok a legtöbb területen fontos szereplők. Külső bevitelük ezzel szükségszerű és erősen javasolt. 

Az Expert Immune™ Multivitamin az összes szükséges hatóanyagot tartalmazza, külön előnye, hogy naponta csupán egy tablettát kell alkalmazni. Ezzel a használata gyors, egyszerű és nem terheli meg a gyomrunkat, nyelőcsövünket. 

A koffein bevitel csökkentése, elengedése

Napjainkban nem túlzás azt állítani, hogy a kávézásnak külön kultúrája van. Mi is nagyon szeretjük a finom pörkölésű ízletes aromájú kávékat, csodálatos társasági ital. Azonban a rendszeres és aránytalan koffein fogyasztás egy idő után az ellenkezőjét váltja ki a szervezetben, mint amiért a legtöbben alkalmazzák. A koffein képes egy bizonyos idő és mennyiség után fáradságot okozni, az álmosság érzését kelteni. Így az elhagyása ezen a téren komoly változást hozhat maga után.

VIT Medical

Még egy nyomós ok, hogy a kávés csészét kevesebbszer emeljük a szánkhoz. A koffein főleg késői órában, pontosabban este 6 óra után az egész alvási ciklust tönkreteheti, olyannyira, hogy nem képes a szellemünk és testünk mély alvásban regenerálódni. 

Több folyadék bevitele

A fáradtság elleni küzdelemben elengedhetetlen a test optimális hidratálása. Az alacsony hidratálás hamar energiavesztéshez vezethet illetve az alvást is megszakíthatja. A folyadék bevitel nem csak a helyes hidratáltsághoz vezet, de növeli az endorfint is a szervezetben, enyhíti a stresszt és pozitív érzelmeket hoz létre. 

Köszönjük, hogy elolvastad a cikkünket. A VIT Magazinban még sok hasonlóan érdekes tartalmat találsz magadnak, ha pedig az Expert Immune™ Multivitaminnal kapcsolatban van kérdésed, írj nekünk bizalommal az info@vitmedical.hu e-mail címre.😊