Hatásos gyulladáscsökkentő ételek

A gyulladás a szervezet egyik védekező mechanizmusa mely sok esetben lehet jó és sok esetben lehet rossz végkimenetelű. Ez a testünk egyfajta biológiai válasza a behatoló kopogtatására. A behatoló lehet egy apró szálka az ujjunkban de egy kórokozó is.

Egyes tanulmányok viszont bizonyítják, hogy bizonyos élelmiszerek képesek felvenni a harcot a gyulladással. Nézzük melyek ezek. 😊

Bogyók

A bogyók olyan apró gyümölcsök, amelyek teli vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Több tucatot ismerünk belőlük de ezek bírnak a legerősebb gyulladáscsökkentő hatással.

  • Eper
  • Áfonya
  • Málna
  • Szeder

Ezek a bogyók antioxidánsokat tartalmaznak, úgynevezett antocianinokat. Ezeknek a vegyületeknek önmagukban már gyulladáscsökkentő hatásuk van továbbá több ismert betegség ellen is komoly védelmet tudnak biztosítani.

Összegzés: A bogyók antioxidánsokat tartalmaznak ami csökkenti a gyulladást a szervezetben és fokozzák az immunrendszer védekezését, ezáltal több betegséget is képes megelőzni, megállítani.

 

Halak

Az olajos halak nagyszerű fehérjeforrást jelentenek, valamint rengeteg Omega-3 zsírsavban gazdagok. Jelenlegi ismereteink szerint a legtöbb halfélében találunk Omega-3 zsírsavat, a következők az átlagosnál jóval magasabb szinten raktározzák magukban.

  • Laza
  • Szardínia
  • Hering
  • Makréla
  • Szardella

Az omega-3 zsírsav csökkenti a szervezetben fennálló olyan típusú gyulladást, amely metabolikus szindrómához, szívbetegséghez, cukorbetegséghez, vagy vesebetegséghez vezethet. 

Összegzés: Az olajos, zsíros halak nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat melyek köztudottan nagyon hatékony gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

 

Brokkoli

A brokkoli az egyik legjobban tápláló keresztesvirágú zöldség a karfiol, a kelbimbó és a kelkáposzta mellett. Azt már jól tudjuk, hogy a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázatát. Ezek összefüggésben állnak a bennük található antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásával. 

Összegzés: A brokkoli az egyik legjobb forrása a szulforafánnak, amely antioxidáns, erős gyulladáscsökkentő hatással bír.

 

Avokádó

Az avokádó tagja azon kevés élelmiszer csoportjának, amit bátran hívhatunk úgy, hogy "szuperélelmiszerek". Rendkívül sok magnéziumot, káliumot tartalmaz, valamint bőségesen rostos. Ezen felül karotinoidokat és tokofelorokat is magában hord amik a rák kialakulásának és továbbterjedésének esélyét képes csökkenteni erős gyulladáscsökkentő hatásával. Az egyik vegyülete pedig csökkenti a fiatal bőrsejtek elhullását.

Zöld tea

Valószínűleg a legtöbben hallottunk már a zöld tea valamely pozitív élettani hatásáról. Azon felül, hogy finom és ízletes, rengeteg kapcsolódási pontja van a szervezetünk megfelelő működésével. Az egyik legegészségesebb ital. 

Számos előnye az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető, legfőképp az Epigallocatechin-3-gallát (EGCG) nevű anyagnak. Az EGCG gátolja a gyulladást azáltal, hogy csökkenti a gyulladásgátló citokintermelés sérülését. 

 

Gomba

Külön érdekesség, hogy világszerte több ezer fajta gombát tartunk nyilván, még is csupán néhány darab ehető és termeszthető kereskedelmi céllal. Ennek az egyik oka, hogy a sok olyan hatóanyagot tartalmaznak amiket még nem ismerjük elég jól ahhoz, hogy biztonságosan fogyaszthatóvá nyilvánítsuk. A gombák híresek az alacsony kalóriatartalmukról, a magas szelén és réz tartalmukról, valamint, hogy az összes B-vitamint nagy mennyiségben raktározzák magukban. 

Érdekesség: Ha bizonyos gombaféléket nyersen vagy enyhén főzve fogyasztunk kiaknázhatjuk a teljes gyulladásgátló képességüket. 

 

Kurkuma

A kurkuma egy igencsak erős fűszer amit Magyarországon leginkább különböző indiai ízvilágú ételekben ismerhettünk meg. Az utóbbi időben külön figyelmet szenteltek neki az egészségtudatosság éllovasai, mégpedig a az erős gyulladáscsökkentő tápanyag tartalma miatt.

A kurkuma legfőbb hatásai, hogy képes az ízületi gyulladások teljes megszüntetésére, valamint fontos szerepe lehet a cukorbetegség kezelésében is. A mindennapi táplálkozás során viszont meglehetősen kevés kurkumát viszünk be a szervezetünkbe, így javasolt a külön, étrendkiegészítő útján bevinni a napi rutinba. 

Extra szűz olivaolaj

Az extra szűz olivaolaj az egyik legegészségesebb zsírfajta amit fogyaszthatunk. Rendkívül gazdag telítetlen zsírokban és számos egészségügyi előnnyel jár ha alkalmazzuk a konyhai tevékenységeink során.

Tanulmányok sokasága támasztja alá a tényt, hogy az extra szűz olivaolaj szorosan összekapcsolható a szívbetegségek, az agyi betegségek és más súlyos megbetegedésének kockázatának csökkentésével. 

Köszönjük, hogy elolvastad a cikkünket. A VIT Magazinban még sok hasonlóan érdekes tartalmat találsz magadnak, ha pedig az Expert Immune™ Multivitaminnal kapcsolatban van kérdésed, írj nekünk bizalommal az info@vitmedical.hu e-mail címre.😊