(T)együnk a szép bőrért!

Amikor a szép bőrről beszélünk a legtöbbször a szépségápolás jut eszünkbe pedig nem is gondolnánk, hogy bőrünk állapota rengeteget elárul az egészségünkről. Egy kellően hidratált és jól táplált szervezet nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szebb és frissebb legyen a bőrünk. 

Tudatos táplálkozás

Mielőtt rátérnénk arra az 5 kiválasztott élelmiszerre amelyek bizonyítottan képesek javítani a bőr állapotát és egészségét, fontos megemlítenünk az alappilléreket amik nagyban képesek segíteni.

  • Az egyik legfontosabb, hogy mindig legyünk hidratáltak. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a megfelelő folyadék bevitel nem csupán szépségápolási kérdés. Jóformán azonnal képes üdébbé és frissebbé varázsolni a bőrszöveteket, de a hidratáltság kulcsfontosságú a teljes testünk állapotának megőrzéséhez és a szerveink egészségéhez. 
  • Használjunk fényvédőt! A bőr öregedésének egyik legfőbb oka a napsugárzás ezért a megfelelő fényvédelemmel bőrünk fiatalságát is meg tudjuk őrizni. 
  • Használjunk tudatosan erre a célra megfelelő táplálékkiegészítőket. Az olyan kiegészítők, mint a kollagén és a hialuronsav segít megtartani a szövetek rugalmasságát, valamint a test folyadékmegtartó képességét is javítják. A kollagén felhasználásában ráadásul a hialuronsav is segítséget nyújt, így az együttes alkalmazásuk hatványozott eredményekre képesek.

Kollagén + Hialuron

Ha ezek az alappillérek megvannak, lássuk azt az öt élelmiszert amik tovább javíthatják a bőrünk állapotát:

 Egyél sárgát! A béta-karotin, mint legismertebb karotin antioxidáns, az A vitamin előállításában nyújt segítséget a szervezetünknek. A száraz, pikkelyes bőr gyakran A vitamin hiányra utal. Fényvédelem mellett a béta-karotin is segít a nap által okozott sejtroncsolódást mérsékelni, sejtmegújító hatása van. Zsírban oldódó vitaminról van szó, így mindenképpen ügyeljünk arra, hogy megfelelő minőségű zsírral (tökmag, avokádó, stb…) kerül fogyasztásra – persze ez utóbbit nem kell túlzásba vinni. Sárgarépában, édesburgonyában, sütőtökben, sárgadinnyében található meg főként.
Egyél zöldet! A zöld növények magas arányban tartalmaznak cinket, ami az egyike azon ásványi anyagoknak, melyek a faggyútermelés szabályozásában játszanak kiemelkedő szerepet. Nem véletlen az sem, hogy a zöldségek megfelelő arányban történő fogyasztása hihetetlen hatással van a bőr valamint haj állapotára is. Mitesszerek, aknék esetén érdemes lehet külsőleg is pótolni a cinket, de spenóttal, salátákkal, csírákkal is sokat tehetünk a bőrünk állapotáért.
Magok = E vitamin. Segíti a bőrképződést, a sejtek roncsolódását hivatott megelőzni. A kollagén szintet segít megőrizni, táplálkozással viszont könnyedén be tudjuk vinni olajos magvak, avokádó formájában. Zsírban oldódó vitaminról van szó szintén, de az egyébként is zsírokban bővelkedő forrásai miatt ez nem különösebben jelent gondot.
A szuper szelén. Antioxidáns hatású ásványi anyag, mely a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen véd. Számos pozitív hatásai közül a bőr megóvásában is nagy szerepet kap. Szuper hír, hogy napi 3-4 paradióval természetes módon megvan a napi szelén bevitel, emellett E vitamint is jócskán tartalmaz, és olajos mag lévén a felszívódás sem okoz így gondot. Ízületi prolémák esetén is szuper választás, valamint az immunrendszer optimális működésében is nagy szerepet játszik.
Hal, hal, hal! A minőségi tengeri halak kellően magas arányban tartalmaznak jódot, szelént, vasat, káliumot, kalciumot, A, D, B6, B12 és B2 vitaminokat. A bőr egészsége mellett ez a szív-érrendszerre is rendkívül jótékony.