Vegán csokoládés sütemény
Egy sütés nélküli, könnyű vegán csokis finomság selymes textúrával, ellenállhatatlan ízekkel és kevés összetevővel. Nem csak vegánoknak! 😉
Miért szeretjük annyira?
Ez a különleges krémes sütemény mindössze 6 egyszerű összetevőből elkészíthető, és rendkívül krémes állagának köszönhetően mindenki tetszését elnyeri. Tökéletes könnyed desszert ünnepekre, különleges alkalmakra, de a hét bármely napján gyorsan összedobható.
A mousse-szerű csokoládé töltelék egyszerűen elkészíthető és tovább fejleszthető ízlés szerint bármivel. Amit a hangulatunk éppen diktál. Sütést egyáltalán nem igényel, minimális idő ráfordítással és szórakoztató módon bárki elkészítheti otthon.
Gyors összefoglaló (ha még nem kaptál kedvet hozzá)
- Egyszerű az elkészítése
- Nem igényel sütést
- Összesen 6 összetevőre van szükségünk
- Vegán (tojásmentes, tejmentes, lehet diómentes és gluténmentes is)
- Egyaránt megállja a helyét ünnepekkor, vagy egy sietős hétköznapon
- Egészséges alapanyagokból áll
Szükséges összetevők listája
- Csokoládé reszelék (255 gramm) Tejmentes félédes vagy étcsokoládé amire igazán szükség lesz. Ha nem szeretnénk vegánra készíteni, bármilyen csokoládét választhatunk.
- Puha tofu (400 gramm)
- Növényi tej (45 ml)
- Juharszirup (75 gramm)
- Graham keksz (240 gramm)
- Növényi alapú vaj (100 gramm) (ez helyettesíthető kókuszolajjal)
Elkészítés lépéséről-lépésre
1. Az alap elkészítése
Keverjük össze az összeaprított kekszet és az olvasztott vajat (vagy a helyettesítő kókuszolajat) addig, amíg az egész egy masszát nem alkot.
Helyezzük egy torta- vagy egy pitetálba a keveréket majd tegyük be a fagyasztóba pihenni.
💡Gyors tipp: Mielőtt betesszük a fagyasztóba az alapunkat, fogjunk meg lehetőség szerint egy műanyag mérőpoharat, és annak az aljával lapítsuk ki erősen a keveréket, hogy az a lehető legszilárdabb állapotba kerüljön miután kivettük a mélyhűtőből. |
2. A töltelék elkészítése
A töltelékünk elkészítéséhez olvasszuk fel a csokidarabokat és addig kevergessük amíg teljesen felolvadnak és sima, egybefüggő folyadék halmazállapotú masszát nem kapunk.
Ezt követően töltsük az olvadt csokoládét a turmixgép tartályába.
Adjuk hozzá a tofut, a növényi tejünket és a juharszirupot, majd turmixoljuk össze őket tökéletesen simára.
3. Adjuk a tölteléket az alaphoz
A tölteléket öntsük a kemény, szilárd alapra és spatulával oszlassuk el egyenletesen. Helyezzük a desszertet a hűtőbe legalább 2 óra hosszára.
4. Körítés és felszolgálás
Amikor megszilárdult a tortánk, kedvünk szerint díszítsük, dobjuk fel, ízesítsük tovább, vagy csak hagyjuk úgy ahogy van. Szeletelésre készen, tálalásra fel!
GY.I.K.
-
A vegán csokoládés torta gluténmentes?
A töltelék természetesen gluténmentes. Így mindaddig, amíg gluténmentesen készítjük el magát a tortaalapot, addig az édesség gluténmentes lesz. Gluténmentes alaphoz az egyik megfelelő hozzávaló például a mandulaliszt.
-
Elkészíthető tofu nélkül?
Igen. Ebben a receptben alkalmas helyettesítésre az avokádó vagy a vegán krémsajt. Az íze azonban ezektől picit eltérő lesz az eredeti recept ízétől. -
Erőteljes tofu íze lesz a desszertnek?
Nem. A puha tofu íze teljesen semleges ízű, és a desszerthez adott csokoládé és juharszirup teljesen elfedi.
Így tároljuk
- Legfeljebb 1 hétig tároljuk hűtőben lezárt tálban.
- Ha fagyasztani szeretnénk megtehetjük. Ezt legfeljebb 3 hónapig. A tofu állaga viszont kissé elváltozhat a felengedést követően.