Vegán csokoládés sütemény

Egy sütés nélküli, könnyű vegán csokis finomság selymes textúrával, ellenállhatatlan ízekkel és kevés összetevővel. Nem csak vegánoknak! 😉

Miért szeretjük annyira?

Ez a különleges krémes sütemény mindössze 6 egyszerű összetevőből elkészíthető, és rendkívül krémes állagának köszönhetően mindenki tetszését elnyeri. Tökéletes könnyed desszert ünnepekre, különleges alkalmakra, de a hét bármely napján gyorsan összedobható. 

A mousse-szerű csokoládé töltelék egyszerűen elkészíthető és tovább fejleszthető ízlés szerint bármivel. Amit a hangulatunk éppen diktál. Sütést egyáltalán nem igényel, minimális idő ráfordítással és szórakoztató módon bárki elkészítheti otthon.

vegansutemeny-vitmedical

Gyors összefoglaló (ha még nem kaptál kedvet hozzá)

  • Egyszerű az elkészítése
  • Nem igényel sütést
  • Összesen 6 összetevőre van szükségünk
  • Vegán (tojásmentes, tejmentes, lehet diómentes és gluténmentes is)
  • Egyaránt megállja a helyét ünnepekkor, vagy egy sietős hétköznapon
  • Egészséges alapanyagokból áll

 Szükséges összetevők listája

  • Csokoládé reszelék (255 gramm) Tejmentes félédes vagy étcsokoládé amire igazán szükség lesz. Ha nem szeretnénk vegánra készíteni, bármilyen csokoládét választhatunk.
  • Puha tofu (400 gramm)
  • Növényi tej (45 ml)
  • Juharszirup (75 gramm)
  • Graham keksz (240 gramm)
  • Növényi alapú vaj (100 gramm) (ez helyettesíthető kókuszolajjal)

Elkészítés lépéséről-lépésre

1. Az alap elkészítése

Keverjük össze az összeaprított kekszet és az olvasztott vajat (vagy a helyettesítő kókuszolajat) addig, amíg az egész egy masszát nem alkot. 

vegansutemeny-vitmedical

Helyezzük egy torta- vagy egy pitetálba a keveréket majd tegyük be a fagyasztóba pihenni.

 💡Gyors tipp: Mielőtt betesszük a fagyasztóba az alapunkat, fogjunk meg lehetőség szerint egy műanyag mérőpoharat, és annak az aljával lapítsuk ki erősen a keveréket, hogy az a lehető legszilárdabb állapotba kerüljön miután kivettük a mélyhűtőből.


vegansutemeny4-vitmedical

2. A töltelék elkészítése

A töltelékünk elkészítéséhez olvasszuk fel a csokidarabokat és addig kevergessük amíg teljesen felolvadnak és sima, egybefüggő folyadék halmazállapotú masszát nem kapunk.

Ezt követően töltsük az olvadt csokoládét a turmixgép tartályába.

vegansutemeny-vitmedical

Adjuk hozzá a tofut, a növényi tejünket és a juharszirupot, majd turmixoljuk össze őket tökéletesen simára.

vegansutemeny-vitmedical

3. Adjuk a tölteléket az alaphoz

A tölteléket öntsük a kemény, szilárd alapra és spatulával oszlassuk el egyenletesen. Helyezzük a desszertet a hűtőbe legalább 2 óra hosszára.

vegansutemeny-vitmedical

4. Körítés és felszolgálás 

Amikor megszilárdult a tortánk, kedvünk szerint díszítsük, dobjuk fel, ízesítsük tovább, vagy csak hagyjuk úgy ahogy van. Szeletelésre készen, tálalásra fel!

vegansutemeny-vitmedical

GY.I.K.

  • A vegán csokoládés torta gluténmentes?
    A töltelék természetesen gluténmentes. Így mindaddig, amíg gluténmentesen készítjük el magát a tortaalapot, addig az édesség gluténmentes lesz. Gluténmentes alaphoz az egyik megfelelő hozzávaló például a mandulaliszt.

  • Elkészíthető tofu nélkül?
    Igen. Ebben a receptben alkalmas helyettesítésre az avokádó vagy a vegán krémsajt. Az íze azonban ezektől picit eltérő lesz az eredeti recept ízétől. 
  • Erőteljes tofu íze lesz a desszertnek?
    Nem. A puha tofu íze teljesen semleges ízű, és a desszerthez adott csokoládé és juharszirup teljesen elfedi. 

Így tároljuk

  • Legfeljebb 1 hétig tároljuk hűtőben lezárt tálban.
  • Ha fagyasztani szeretnénk megtehetjük. Ezt legfeljebb 3 hónapig. A tofu állaga viszont kissé elváltozhat a felengedést követően.