A kedvenc sajttortád
Ezúttal egy olyan sütésmentes finomságot hoztunk nektek amely elkészítéséhez mindössze néhány egyszerű, de annál egészségesebb alapanyagra lesz szükségetek. A végeredmény pedig egy egészen krémes, puha, citromízű tortácska lesz telis-tele értékes tápanyaggal. Tartsatok velünk, vegyük végig az elejétől a receptet, segítünk: a különböző fázisokról fotót is bevágunk, hogy meglegyen a látvány check.😉
A legtöbb különleges kinézetű desszertet egy közelgő fontos eseményre, alkalomra szoktuk elkészíteni, hogy lenyűgözzük a vendégsereget és elkápráztassuk őket az egyszerű de nagyszerű végeredménnyel. Ez az irány tökéletesen helytáll a jelenlegi receptnél is, de fontos megjegyeznünk: ha csak saját magatokat szeretnétek meglepni egy nem mindennapi finomsággal akkor méginkább kötelező elkészítenetek, innen már nincs visszaút!😍
⚡Villám kedvcsináló
|
Összetevők kiegészítései
(Az összetevők teljes listája mennyiségekkel és útmutatóval lejjebb található nyomtatható formában. Ez a rész az összetevők lehetséges helyettesítését és kiegészítését taglalja.)
- Pekándió: A pekándió enyhén édes, ezért jól használható a tortához, de helyettesíthetitek natúr mandulával vagy dióval egyaránt.
- Juharszirup: Az egyik kedvenc alapanyagunk. Egyszerre ízesíti és megköti a torta egészét. Kicsit bonyolultabb, de ugyanúgy hatékony kiváltója lehet a puha, nedves kimagozott datolya, illetve a méz, viszont ebben az esetben már nem lesz vegán a sütemény.
- Kesudió: Használjatok kesüdiót hozzáadott só és olaj nélkül. A tökéletes végeredményért egy 💡praktika: a kesudiókat áztassátok egy éjszakán át vízben, hogy felpuhuljon.
A hozzávalók pontos mennyisége, recept
⏰A teljes szükséges idő: 6 óra
🍴Adag: 8
🚩Diétához: vegán, gluténmentes, tejmentes
A torta külső kérgéhez:
- 200 gramm pekándió
- 4 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
A töltelékhez:
- 260 gramm natúr kesudió (áztatva, lásd feljebb)
- 50 gramm kókuszolaj
- 215 gramm kókuszkrém (készen megvásárolható vagy elkészíthető a kókusztejből)
- 115 gramm juharszirup
- 50 gramm citromlé (lehetőleg friss citrom levéből)
- 2 teáskanál (10 ml) vanília kivonat
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 1 teáskanál szójalecitin (opcionális, jobb emulziót eredményez)
Elkészítési útmutató:
- Áztassátok egy éjszakán át a kesudiót egy tál vízben. Ha készen álltok a torta elkészítéséhez a kesudiókat egyszerűen szűrjétek le és kicsit törölgessétek meg.
- A tészta kérgéhez szükséges hozzávalókat tegyétek egy robotgépbe vagy az otthoni turmixgépetekbe és turmixoljátok formázható tészta állagúvá.
- Készítsétek elő a tortaformátokat vagy kisebb méretű tepsiteket és a tésztát nyomjátok bele egészen addig, amíg lapos, egyenletes felületet nem kaptok. Ha úgy szimpatikusabb, a tepsi/tortaforma oldalához is tehettek tésztát.
- A már lecsöpögtetett/megtörölgetett kesudiókat tegyétek a trumixgépbe a töltelék többi hozzávalójával együtt, és turmixoljátok nagyon sima, krémes állagúra.
- Az elkészült krémet öntsétek a a tortaalapra.
- Tegyétek a be a fagyasztóba a tortát legalább 3 órára.
- Szeletelés és tálalás előtt hagyjátok a tortát szobahőmérsékleten felengedni nagyjából 30-60 percig.
Lépésről-lépésre, fotókkal
- A tészta hozzávalóit turmixoljátok össze addig, amíg kézzel könnyedén formázható, nyomkodható állagúvá nem válik.
- Helyezzétek a tésztát a kisebb méretű tepsibe vagy tortaformába. Szánjatok rá néhány percet, hogy tényleg erősen belenyomkodjátok a tésztát a formába, ügyelve arra, hogy a teteje sima és egyenletes legyen.
💡Gyors tipp: A későbbi leragadásokat, letapadásokat elkerülve használjatok sütőpapírt. Abba béleljétek a tésztát.
- Tegyétek a töltelék hozzávalóit a turmixgépbe és turmixoljátok addig, amíg egy teljesen sima és krémes állagot nem kaptok. Öntsétek a már kibélelt tepsibe vagy tortaformába a tölteléket és ha szükséges, egyengessétek el.
- Fagyasszátok a tortát legalább 3 órán keresztül, majd a felengedést követően már nincs más hátra, csak 😍tálalni és élvezni!
Kérdések, válaszok
-
Mi az a szójalecitin?
A szójalecitin egy élelmiszer adalékanyag, amelyek emulgeálószerként alkalmaznak. Ez arra ösztönzi az összetevőket, hogy könnyedén vegyüljenek és keveredjenek el egymástól, ne váljanak szét az idő múlásával. A legjobb példa erre pl.: amikor a vízbe olajat öntük. Azonnal elválik az egyik a másiktól. Nem kötelező elem, többször készítettük el enélkül is a receptet és fantasztikus volt. A krémesebb és simább eredmény viszont szójalecitinnel érhető el.
-
Hogyan tároljuk?
A sajttortát fagyasztóban szükséges tárolni. Ha szeletekre vágjátok és külön-külön teszitek be a fagyasztóba, később amikor megkívánjátok könnyebb dolgotok lesz, hiszen csak annyit kell felengednetek amennyit meg szeretnétek enni. Légmentesen záródó fagyasztó edényben legfeljebb 3 hónapig tároljátok.