Vegán sütőtökös süti
Ez a recept most azoknak fog kedvezni, akik szeretik az egyszerűen és gyorsan elkészíthető finomságokat.
Nem számít, hogy az elviteles ebédlős dobozunkba vagy a vasárnapi összejövetelkor az étkezőasztal közepére kerülnek ezek a kis pici sütőtökös kekszek, eseménytől és napszaktól függetlenül garantáltan boldogságot fognak okozni. Fokozza az élményt az a tény is, hogy csupán néhány mindennapi hozzávalóra lesz szükségünk az elkészítéséhez.
💖Kedvcsináló:
|
Lássuk az összetevőket
Az összetevők pontos mennyiségét a cikk alsó szekciójában helyeztük el nyomtatható formában.
- Mandulavaj: Használjunk lehetőség szerint ízesítetlen, természetes mandulavajat. Igény szerint helyettesíthető másik dió- vagy magvajjal, például kesudióvajjal vagy napraforgóvajja.
- Barna cukor: Ha barna cukrot használunk a végeredmény puha és lágy sütemény lesz. Ízlés szerint helyettesíthetjük a barna cukrot kókuszcukorral vagy hétköznapi kristály cukorral, de a végeredmény nem lesz olyan, mint a mi receptünkben. Plusz tipp: Ha nincs otthon barna cukor, a következő módon le tudjuk "utánozni": 1/2 csésze kristálycukor és 1 teáskanál melaszt keverjünk össze.
- Tök/sütőtökpüré: A jó minőségű tök / sütőtökpüré fogja megadni a sütemények igazi ízletességét. Ha előre elkészített sütőtökpürét vásárlunk figyeljünk arra, hogy 100% sütőtökpürét válasszunk, ne ízesített pite tölteléket.
- Liszt: A receptúra univerzális lisztet ír elő, de olyan lisztet használjunk amilyet csak szeretnénk.
- Fűszerek: Szükségünk lesz fahéjra, gyömbérre és szegfűszegre is. Ebben rejlik a sütemény igazi pikantériája.
- Porcukor: A porcukorra akkor lesz szükségünk, ha a sütemények tetejét szeretnénk mázzal bevonni. Ez egy választható részlet.
- Tej/Tejhelyettesítő: A recept elkészítése során mi szójatejet használtunk, de mandulatej, zabtej, kesudió tej és kókusztej is megfelelő a célra.
-
Vanília: A vanília a porcukorhoz hasonlóan a máz ízesítéséhez szükséges, technikailag választható részlet.
Lépésről- lépésre, fotókkal kiegészítve
A pontos instrukciókat a cikk alsó szekciójában helyeztük el nyomtatható formában.
-
Keverjük össze a cukrot a mandulavajjal
Keverjük össze a barna cukrot a mandulavajjal. Használhatunk elektromos keverőt, habverőt vagy egyszerűen villát.
- Adjuk hozzá a tökpürét
Hozzáadjuk a barna cukros mandulavajhoz a sütőtököt és jól összekeverjük. -
A maradék hozzávalókat keverjük bele a masszába
Ha belekevertük a sütőtököt, adjuk hozzá a többi hozzávalót és addig keverjük, amíg az összes lisztet el nem kevertük a masszában.
- Formázás
Süteményes kanál vagy egy egyszerű kanál segítségével kanalazzunk ki nagyjából 2 evőkanálnyi tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire.
💡A süteményünk a sütés közben nem fog sokat emelkedni és elterülni, ezért érdemes a sütés előtt kicsit megformázni őket. Fogjunk kézbe egy megnedvesített fakanalat, majd annak a hátuljával enyhén nyomjuk rá őket a tepsire. - Sütés
Süssük a süteményeket 10 percig 180 fokon. A 10 perc lejártával vegyük ki a sütőből a serpenyőket és hagyjuk kihűlni a sütiket. Ha mázzal szeretnénk elkészíteni a sütiket, akkor még egy lépés hátra van, miután kihűltek. Ha szeretnénk máris befalni őket és a mázazást a következő alkalomra hagynánk, akkor jó étvágyat kívánunk! - Máz elkészítése (választható elem)
A mázunk akkor lesz tökéletes, ha kellően sűrű de csak annyira, hogy könnyedén rá tudjuk csorgatni a sütemények tetejére. Keverjük össze a cukormáz hozzávalóit egy tálban, majd a számunkra megfelelő állag elérésig adjunk hozzá szójatejet keverés közben. -
Mázazás és készen is vagyunk!
Csorgassuk a kész mázunkat a sütikre ízlés szerint és élvezhetjük is a tökéletes sütiket.
Tárolás
Mielőtt eltennénk a megmaradt süteményeket győződjünk meg arról, hogy kellően kihűltek-e. Szobahőmérsékleten való tárolás esetén légmentesen záródó edényben legfeljebb 3 napig tároljuk. Hűtőszekrényben 1 hétig tökéletesen eláll a süteményünk, de itt is figyeljünk arra, hogy jól záródó edénybe pakoljuk.
Összetevők pontos mennyisége
Mennyiség: 1x / nagyjából 12 darab süti
- 1/4 csésze mandulavaj (61 g)
- 1/2 csésze barna cukor (100 g)
- 3/4 csésze sütőtökpüré (170 g)
- 1 + 1/4 csésze liszt (150 g)
- 1 + 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál gyömbér
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
- 1 csésze porcukor (mázhoz, választható)
- 1-2 evőkanál szójatej (mázhoz, választható)
- 1 teáskanál vanília (mázhoz, választható)
Mennyiség: 2x / nagyjából 22 darab süti
- 1/2 csésze mandulavaj (120 g)
- 1 csésze barna cukor (200 g)
- 1 + 1/2 csésze sütőtökpüré (340 g)
- 2 + 1/2 csésze liszt (300 g)
- 3 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gyömbér
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- 2 csésze porcukor (mázhoz, választható)
- 2-4 evőkanál szójatej (mázhoz, választható)
- 2 teáskanál vanília (mázhoz, választható)
Elkészítéshez szükséges instrukciók
- A sütő előmelegítése: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- Mandulavaj és cukor: A mandulavajat és a barna cukrot habosra keverjük. Használjunk kézi elektromos habverőt, vagy egyszerűen csak erőteljesen keverjük fakanállal, villával, habverővel.
- Tök hozzáadása: Keverjük hozzá a sütőtökpürét addig, amíg teljesen össze nem áll.
- A többi hozzávaló hozzáadása: Hozzáadjuk a sütemény többi hozzávalóját és jól összedolgozzuk. Akkor hagyjuk abba a keverést amikor a liszt tökéletesen elvegyült a masszával.
- Keksz formázás: A kibélelt tepsire ráhelyezett sütiket egy kanál vagy nedves fakanál segítségével kicsit nyomjuk meg, hogy formát nyerjen a sütemény. Erre azért van szükség mert a sütés közben nem fog megkelni és megnőni a sütemények mérete.
- Sütés: A süteményeket süssük 10 percen keresztül majd vegyük ki és hagyjuk legalább 10-15 percig hűlni őket.
- Máz elkészítése: A cukormáz elkészítéséhez a porcukrot, a vaníliát és a szójatejet (1 evőkanálnyit) összekeverünk. Addig adjunk hozzá több szójatejet, amíg el nem értük a kívánt állagot.
Tápértékek/Nutrition
1 sütemény értékei | |
Kalória/Calories | 157 |
Cukor/Sugar | 19 g |
Nátrium/Sodium | 6 mg |
Zsírok/Fat | 3 g |
Szénhidrát/Carbohydrates | 31 g |
Rost/Fiber | 1 g |
Fehérje/Protein | 3 g |